Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Błyskawiczna napoleonka na krakersach

Wakacje - powinniśmy mieć więcej wolnego czasu, ale nie zawsze tak jest. Więcej zajęć na świeżym powietrzu, chęć spędzenia czasu z dziećmi... i dni uciekają. Czasem brakuje czasu, by upiec coś słodkiego. Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia może uratować nie jedno spotkanie towarzyskie ;)



Składniki:

  • 2 paczki krakersów
  • 500 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder
Sposób przygotowania:

Mleko wlej do dużego garnka i zagotuj. Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodaj mąkę i wlej na gorące mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając do całkowitego zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy krem wystygnie dodawaj po łyżce do rozmiksowanego masła. To ważne, by dodawać krem do masła!

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej warstwę krakersów. Wylej zimny krem i przykryj krakersami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Komentarze