Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik londyński (London cheesecake)

Bosh... Wygląda bosko! Smakuje - rewelacyjnie! Sernik, który przygotowuje się w mgnieniu oka. Sernik, który równie szybko znika :) 



Składniki:


  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 70 g masła
  • 600 g półtłustego zmielonego białego sera
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj, aż otrzymasz "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp mokre ciasteczka i dokładnie wylep nimi dno formy. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Formę dwukrotnie owiń folią aluminiową z zewnątrz (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Do misy włóż ser, cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtka oraz sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na schłodzony spód. Formę wstaw do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. 

Formę w kąpieli wodnej wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 60-70 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsmaruj śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie usuń kąpiel wodną i studź w lekko uchylonym piekarniku. Sernik schłódź przed podaniem w lodówce przez co najmniej 12 godzin.



Komentarze

  1. Sernik wygląda na pyszny : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję, bo za tydzień przychodzą do nas goście i właśnie nie wiedziałam co upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, lubię takie właśnie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza