Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Daktylowe trufle z amarantusem

Daktyle są cudowny składnikiem. Wystarczy chwila, by wyczarować z nich przepyszną słodką przekąskę. Słodką zdrową alternatywę dla kupnych faszerowanych chemią i barwnikami  słodyczy. Na zdjęciach widoczne są daktylowe trufle w kształcie jajek - przygotowałam je na Wielkanoc, stąd kształt. Można je z powodzeniem wykorzystać np. do dekoracji mazurka :)



Składniki:


  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szkl. ekspandowanych ziaren amarantusa
Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na pół godzinki. Odcedź je, wrzuć do malaksera, dodaj kakao i olej. Zmiksuj na gładką masę. Do pasty wsyp amarantus, wymieszaj dokładnie i ulep trufle o dowolnych kształcie. Możesz obtoczyć je w amarantusie, wiórkach kokosowych lub posiekanych migdałach.
Przed jedzeniem schłódź w lodówce.



Komentarze

Publikowanie komentarza