Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Babeczki z kaszą kukurydzianą

Muffinki zdobyły polską kuchnię. Pewnie dlatego, że promowane są w mediach jako te, którym wystarczy wymieszanie łyżką. Stanowią rewelacyjną propozycję dla zabieganych pań domu. Tradycyjne polskie babeczki odeszły gdzieś do lamusa... Ale dlaczego nie mielibyśmy ich od czasu do czasu przypomnieć? Tym bardziej, że w ich przypadku również możemy modyfikować przepisy. Babeczki ostatnio przeze mnie upieczone mają dodatek kaszy kukurydzianej. Dzięki czemu są apetycznie żółciutkie.



Składniki:


  • 1 szkl. kaszy kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:


Do miski wsyp mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj jajka, olej i śmietanę i krótko zmiksuj. Przełóż do foremek (w moim przypadku silikonowych, ale jeśli używasz zwykłych, pamiętaj by je natłuścić i wysypać mąką) i piecz ok. 25-30 minut w 180 st.



Komentarze