Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Knedel czeski wg Makłowicza

Knedla w Czechach jadłam bardzo dawno temu. Przypomniał mi o nim Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów kulinarnych. Knedel wyglądał tak apetycznie na ekranie, że musiałam go spróbować. W rzeczywistości okazał się idealnym daniem obiadowym - razem z sosem i surówką. Koniecznie spróbujcie!



Składniki:


  • 6 suchych pszennych bułek
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:

Ściereczkę kuchenną rozłóż i natrzyj margaryną.

Bułki pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Jajka zmiksuj z margaryną. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka i sól. Do masy dodaj tyle bułki tartej, by otrzymać dość twarda masę. Ręką wyrób ciasto i uformuj wałek na natłuszczonej ściereczce. Ciasto zawiń w ściereczkę, boki zawiń i zwiąż mocno nitką. 

Knedel w serwecie włóż do gorącej wody i gotuj pół godziny. Po ugotowaniu wyjmij z wody i ostudź. Pokrój na plastry i smaż krótko na rumiano na maśle.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. jaki lubisz :) może być pieczeniowy, może być pomidorowy, a nawet taki do potrawki z kurczaka :)

      Usuń

Publikowanie komentarza