Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Domowa biała kiełbasa

Biała kiełbasa nieodłącznie związana jest z Wielkanocą. Nie ukrywam, że w naszym przypadku pierwsza próba też przypadła na okres przedświąteczny. Jej smak jest tak rewelacyjny, że będziemy ją przygotowywać znacznie częściej niż raz w roku. Spróbujecie - sami się przekonacie!


Składniki:


  • 1,5 kg chudej wieprzowiny (np. szynka)
  • 1,5 kg tłustej wieprzowiny (np. karkówka)
  • 70g soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • jelita wieprzowe (25 m)

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce o dużych oczkach. Czosnek rozetrzyj z solą na gładką masę, a następnie dodaj niewielką ilość wody i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. 

Mięso przypraw czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Dodaj resztę wody. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Jelita namocz w zimnej wodzie. 

Wychłodzonym mięsem nadziewaj (przy pomocy maszynki i odpowiedniej nakładki) jelita. Pamiętaj, by nie nadziewać kiełbasek zbyt ściśle, by nie pękły podczas parzenia. Poszczególne kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi. 

Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz - woda nie może wrzeć, ale nadal ma pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podaj, albo ostudź i zamróź. 



Komentarze