Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Szybkie jajka z majonezem

Niezapowiedziani goście na progu? Spokojnie, nic się nie dzieje :) Nim zdążą zdjąć płaszcze, przygotujesz to proste wielkanocne danie. Składniki na pewno masz w lodówce :)



Składniki:

  • jajka
  • majonez
  • szczypiorek lub rzeżucha
Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo (od zagotowania wody - co najmniej 5-7 minut w zależności od wielkości jajka). Odlej gorącą wodę i zalej zimną. Kilkakrotnie wymień wodę na lodowatą. Jajka osusz i obierz ze skorupki.

Jajka przekrój na pół i ułóż na talerzu. Majonez przełóż do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką i ozdób nim jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.


Komentarze