Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Soczysty schab

Większości moich znajomych schab kojarzy się z suchym mięsem, przyswajalnym jedynie w formie tradycyjnych kotletów w bułce tartej. Niedawno odkryłam przepis, który poza ciekawym smakiem daje również niesamowitą wilgotność mięsu. Trzeba go trochę popieścić, ale warto :)



Składniki:


  • 1/3 szkl. octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 zairna ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu lub zmiel w młynku. Dodaj je do octu, ziół, soli i oleju. 

Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie marynatą. Ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto - miejsce koło miejsca - nakłuj schab z jednej i z drugiej strony. Potem masuj mięso przez 2-3 minuty, by wchłonęło marynatę. Wstaw do lodówki na 24 godziny. W połowie tego czasu obróć mięso w naczyniu. 

Piekarnik rozgrzej do 190 st. Mięso osącz z marynaty i włóż na dobrze rozgrzaną patelnię. Obsmaż z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty. Wierzch posyp posiekanym czosnkiem i słodką czerwoną papryką. 

Piecz pół godziny w 190 st., a kolejne 40 minut w 180 st. 



Komentarze