Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej

Motywacja do przygotowania naleśników z innej mąki niż pszenna była dwojaka. Po pierwsze chęć przeprowadzenia eksperymentu. Po drugie - stworzenie zdrowszej wersji tego mącznego dania. Eksperyment okazał się udany, a naleśniki gryczano-ryżowe stały się częstym gościem na naszym stole.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 l mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąki z ksylitolem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i mleko. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka. Wylewając porcję ciasta na patelnię, dokładnie je zamieszaj (mąka osiada na dnie). 

Smaż z obu stron.


Komentarze