Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kakaowe ciasteczka bezglutenowe i jak zrobić mąkę jaglaną?

Przepis, który wymaga odrobinę zachodu. Ale obiecuję - warto! Przepyszne ciasteczka, którymi nie pogardzi zarówno glutenowiec, jak i bezglutenowiec. Zapożyczyłam go od facetikuchnia.com.pl - na marginesie: znajdziecie tam mnóstwo inspirujących przepisów!



Składniki:

  • 150g mąki kasztanowej
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 90g ciemnego kakao
  • 60g zimnego masła
  • 50g śmietany 18%
  • zairenka z dwu lasek wanilii
  • 2 jajka
  • orzechy włoskie
  • mąka bezglutenowa do podsypania

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsyp na duże drobne sitko i wypłucz pod kranem z gorącą wodą. Im cieplejsza, tym lepiej! Potrząsaj sitkiem, aż zacznie wypływać zupełnie przezroczysta woda. Czasami zajmuje to nawet 5 minut. Zagotuj wodę w czajniki i przepłukaną pod kranem kaszę przelej wrzątkiem i pozostaw do odcieknięcia.

Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem, rozłóż kaszę równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. z włączonym termoobiegiem. Zostaw delikatnie uchylone drzwiczki i susz około 50-60 minut. Mniej więcej co 10 minut mieszaj. Po wysuszeniu i przestygnięciu zmiel ją na mąkę (ja użyłam malaksera).


Mąkę jaglaną i kasztanową przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj posiekane masło o dokładnie dłońmi wymieszaj całość. Dodaj 2 żółtka i 1 białko i wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij dowolne kształty i ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie orzechy. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 4-5 minut. Zaczekaj, aż ciastka lekko przestygną i zdejmij je z blachy.


Komentarze