Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Gęś faszerowana owocami

Kto się boi przygotować gęś? Ja też :) 

Gęś na zdjęciach jest dziełem mojej mamy. Przepis też :) "Po znajomości" kupiłyśmy gęś prawdziwie ekologiczną. Mięso było rewelacyjne. Jeśli macie możliwość zakupu właśnie takiej, nie wahajcie się :)


Gęś była fantastyczna, dlatego nie czekajcie! Próbujcie! :)




Składniki:

  • 1 sprawiona gęś (ok. 5 kg)
  • 100-150g suszonych owoców (namoczonych na noc lub np. z kompotu wigilijnego)
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • 300g soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Przygotuj farsz: Owoce odcedź i pokrój na kawałki. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Wymieszaj owoce suszone z jabłkami, cebulą i majerankiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem.

Piekarnik rozgrzej do 175 st. Gęś umyj i osusz. Natrzyj ją z wierzchu i w środku solą i pieprzem i napełnij farszem. Tuszkę zepnij wykałaczkami i obwiąż bawełnianą nitką. Zwiąż nóżki, skrzydełka zawiń pod spód i także zwiąż. Gęś ułóż na kratce postawionej w brytfannie - tak, by wytapiający się tłuszcz mógł swobodnie spływać. Piecz około 4,5 - 5 godzin. Około 45 minut przed końcem pieczenia wymieszaj 100ml wody z łyżką soli i co 10 minut smaruj gęś powstałą solanką na zmianę z tłuszczem z brytfanki.

Gdy gęś się piecze, przygotuj sos. Sokiem jabłkowym zalej suszoną żurawinę i zagotuj. Przypraw solą i cukrem. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając. 

Gęś wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z sosem. Możesz serwować z pyzami, kluskami śląskimi... Tak jak lubisz :)


Komentarze

  1. Gdzie można taką taką gęś kupić lub inne zwierzę eko.? Poproszę o jakieś namiary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja swoją kupiłam
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1059538477446097&set=a.251036468296306.59269.100001698658161&type=3&theater

      w tej chwili na pewno ma przepiórki :)

      Usuń

Publikowanie komentarza