Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Domowy makaron orkiszowy

Makaron domowy niesie ze sobą wspomnienie kuchni mojej babci. Każdej niedzieli do rosołu przygotowywała domowy makaron. Smakował wybornie. Żaden kupny nie może się z nim nawet porównywać. Kontynuatorką domowej produkcji makaronu jest w naszej rodzinie ciocia Irenka - szkoda tylko, że mieszka tak daleko ;)

Razem z mamą i siostrą czasem (raczej rzadziej, niż częściej) mamy wenę i robimy duuuże zapasy. Ostatnio wybór padł na makaron orkiszowy, który może nie jest najpiękniejszy, ale ma wyjątkowy lekko orzechowy smak. Jest pyszny!



Składniki:

  •  330g mąki orkiszowej typ 750
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i olej. Wymieszaj, aż składniki zaczną się sklejać. Następnie wyrób ręcznie (lub za pomocą haka), aż ciasto będzie zwarte, gładkie i jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść na godzinę w lodówce. 
Schłodzone ciasto podziel na 4-8 części. Każdą z nich cieniutko rozwałkuj, posyp obficie mąką i pokrój na dowolny kształt - mogą to być nitki, mogą wstążki, łazanki... 
Otrzymany makaron rozłóż na ściereczkach, obficie przesyp mąką i wysusz. Trwa to zwykle dzień lub dwa - w zależności od grubości makaronu.

Przed gotowaniem usuń nadmiar mąki przesiewając makaron  na sicie. 

Komentarze

  1. Często używam w kuchni mąki orkiszowej właśnie ze względu na orzechowy posmak no i fakt, że jest zdrowsza od pszennej. Wstyd się przyznać, ale choć przepadam za potrawami z makaronem, jak dotąd nie zrobiłam go samodzielnie. Zawsze wydawał mi się zbyt czasochłonny, no i bałam się, że nie wyjdzie taki jak trzeba. Chyba czas najwyższy przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że dzięki temu wpisowi pojawiła się iskierka motywacji do spróbowania swoich sił :)

      makaron orkiszowy jest wart podjęcia próby :)

      Usuń

Publikowanie komentarza