Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zakwas z buraków

Powrót do natury... To już chyba trend... Ja też mu się dałam porwać. Od dłuższego już czasu chętniej przygotowuję dania od podstaw, rzadziej korzystam ze sklepowych półproduktów. Tak jest zdrowiej i smaczniej!

Tym razem spróbowałam przygotować zakwas z buraków. Można wykorzystywać go dwojako - albo jako bazę dla barszczu (np. wigilijnego) albo jako samodzielny napój. Co kto lubi :)


Zakwas taki jest kopalnią witamin i mikroelementów, podnosi odporność, a do tego jest przepyszny!




Składniki:


  • 2 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 litry przegotowanej ciepłej wody
  • 4 czubate łyżki soli
  • kromka prawdziwego dobrego chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój w grube plastry. Poukładaj je w słoju lub kamionce na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Na wierzch włóż kromkę chleba. Całość zalej ciepłą wodą wymieszaną z solą. Wszystkie buraki powinny być przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, dociśnij je talerzykiem. Wierzch naczynia przykryj gazą i przewiąż sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni - po 2 dniach wyjmij chleb i zbierz powstałą pianę. 

Ukiszony zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików/butelek i przechowuj w lodówce.




Komentarze