Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bezglutenowy bezcukrowy makowiec zawijany

Makowiec zawijany to tradycyjny wypiek świąteczny. Całkowicie niejadalny dla osób na diecie bezcukrowej czy bezglutenowej. W minione święta Bożego Narodzenia okazało się jednak, że istnieje jego inna wersja! Wersja bez cukru i bez glutenu! Nie wierzycie? 

Ja też nie wierzyłam, aż upiekłam i spróbowałam. Nie ukrywam, że bardzo się bałam finalnego efektu - rewelacyjne składniki (nierzadko drogie) mogły wylądować w koszu. Autorka tego przepisu również się tego obawiała, ale zarówno jej test, jak i mój wypadły pomyślnie. Rodzinka się zachwycała, a ja byłam szczęśliwa, że wszystkim równo mogą się uszy trząść - także córci na diecie :)




Składniki:

masa makowa


  • 500g suchego maku
  • 100g rodzynek
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 100g płatków migdałowych
  • skórka pomarańczowa z 1 sparzonej pomarańczy
  • 100g pokrojonych suszonych śliwek 
  • 6 łyżek miodu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ciasto

  • 250g mąki migdałowej
  • 200g mąki gryczanej
  • 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 300g mleka roślinnego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 100g miodu

Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącą wodą - tak, by go nią przykryć. Przykryj i zostaw na noc. Rano odlej nadmiar wody i zmiel dwukrotnie. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki. 

Kaszę jaglaną wymieszaj z 2 łyżkami masy makowej i zblenduj. Dodaj siemię lniane i pozostałą masę makową. Dokładnie wymieszaj. Możesz dosłodzić miodem.

W misce wymieszaj mąki, siemię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugiej rozpuszczony olej kokosowy, miód, sok, ekstrakt migdałowy, ocet, mleko i ziarenka wanilii.
Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przełóż je na stolnicę oprószoną mąką gryczaną i za pomocą wałka uformuj prostokąt o długości 40 cm i szerokości ok. 25 cm. 

Na ciasto wyłóż i rozprowadź masę makową zostawiając 2 cm od brzegu. Zwiń roladę, a końce mocno sklej. Przełóż makowca na papier do pieczenia i zawiń dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.

Makowiec piecz w 160 st. z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej się kroi wychłodzony w lodówce.




Komentarze

  1. Z chęcią bym go spróbowała. :D
    Kocham makowce, a tak oryginalnego jeszcze nie jadłam.

    Chwila-smaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza