Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

"Wiem, co jem. Przepisy z programu" Kasia Bosacka, Aleksandra Misztal

Program Kasi Bosackiej znamy chyba wszyscy. W przystępny sposób edukuje w nim, że warto czytać etykiety i zastanawiać się nad tym, co jemy. Książka "Wiem, co jem. Przepisy z programu" to zwieńczenie naszej kulinarnej edukacji. To zbiór przepisów dla każdego, kto dba, lub chce zadbać o własne zdrowie.



Bosacka i Misztal proponują nam zdrową kulinarną podróż przez fast foody (pizza? frytki?), desery (szarlotka? smażone banany?), śniadania (owsianka? naleśniki?), obiady (a może kasza?)... Nie zapominają też o odczarowaniu tradycyjnych dań bożonarodzeniowych...

Książkę polecam tym, którzy szukają inspiracji, jak zdrowiej jeść, by lepiej się czuć oraz tym, którzy lubią eksperymentować ze znanymi im przepisami.

Książkę możecie kupić TU :)

Komentarze