Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

"Święta bez chemii" Julita Bator

Ostatnie święta Bożego Narodzenia i przygotowania do nich wiązały się w naszym domu z poszukiwaniami przepisów bez pszenicy, bez cukru, bez laktozy... Nie wszystkie "bez" udało nam się przemycić, ale cukier zamieniliśmy na ksylitol brzozowy, mąkę pszenną na żytnią, gryczaną czy kukurydzianą. W niektórych ciastach udało nam się nie stosować jajek. 



Pierwszy raz na naszym stole zagościł jarski barszcz na zakwasie z grzybami. Pierwszy raz piekłyśmy pierniczki żytnie i orkiszowe. 

Pojawiła się też pewność, że suszone w domu owoce (niesiarkowane!) pozwalają ugotować dużo smaczniejszy kompot z suszu. 


Do domowych pierogów nikt nie musiał nas przekonywać :)


A kto nas przekonywał? Julita Bator w swej książce "Święta bez chemii". W myśl własnych zasad prezentowanych w książce "Kuchnia bez chemii" podpowiada nam przepisy na Boże Narodzenie, Wielkanoc, na spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Każda z tych okazji jest dobra, by zjeść coś pysznego i zdrowego.


Przepisy prezentowane przez Julitę Bator wykorzystują ogólnie dostępne składniki, a ich przygotowanie jest dość proste i szybkie.


Polecam :) Możecie ją kupić TU :)


Komentarze