Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik z miodem

Sernik... Uwielbiam pod każdą postacią. I ten klasyczny, i wiedeński, i z rosą, i na zimno... W tradycyjnych przepisach nieodłącznym składnikiem jest cukier, a, jak już wspominałam, staramy się ostatnio go unikać. Moja mama wyszperała gdzieś przepis na sernik z miodem. Brzmi nieprawdopodobnie? To prawda :) Ale efekt jest zaskakująco dobry :)



Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao
  • 40 dag masła
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 szczypty imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 kg białego sera na sernik (zmielonego)
  • 10 dag rodzynek
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z kakao, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 20 dag schłodzonego masła i 1 jajko. Posiekaj, a następnie zagnieć półkruche ciasto. Z ciasta zrób kulę i schłódź w lodówce.

20 dag miękkiego masła utrzyj z miodem i 5 żółtkami. Przypraw szczyptą imbiru i soli. Dodaj zmielony ser i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj namoczone rodzynki i 5 ubitych na sztywną pianę białek. Masę serową delikatnie wymieszaj.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Pierwszą część skrusz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na pokruszone ciasto wylej masę serową, a wierzch posyp pokruszoną resztą ciasta. Piecz w temp. 200 st. przez 1 godzinę. 


Komentarze

Publikowanie komentarza