Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pikantne curry z dynią

U Was też tak zimno? 

Podrzucam przepis na danie jesienno-zimowe, szybkie, rozgrzewające, dodające energii? Curry z dynią zaspokoi wszystkie te potrzeby. A dodatkowo ma jedną zaletę... danie przygotowuje się w jednym garnku :)


Inspiracja


Składniki:


  • 3 cebule
  • 1 mała dynia
  • 500g ziemniaków
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 500ml krojonych pomidorów z puszki
  • kawałek imbiru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
Sposób przygotowania:

Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starty imbir oraz przyprawy. Po kilku minutach smażenia dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa: seler, ziemniaki i dynię, rozgnieciony czosnek. Duś 25-30 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory. Wszystko zagotuj.



Podawaj z ryżem.

Komentarze