Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pierniczki z wzorem

Z wakacyjnego wyjazdu do Torunia przywiozłam sobie drewnianą foremkę do pierników. Z pięknym wzorem. Ale skąd wziąć idealny przepis, by wzór po upieczeniu pozostał widoczny?!

Pierniczki zwykle mocno rosną podczas pieczenia i wzór znika. Z pomocą przyszła (jak często w kwestiach cukierniczych bywa) Dorota z mojewypieki.com :) Przepis na pierniczki ze wzorem okazał się strzalem w dziesiątkę. Pierniczki bez wzoru będą równie pyszne :) Spróbujcie :)





Składniki:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 9 łyżeczek przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki miodu

Sposób przygotowania:

W naczyniu wymieszaj suche składniki. Odłóż. 

W misie miksera umieść masło i cukier. Ucieraj przez kilka minut do powstania jasnej, puszystej masy. Dodaj jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj miód i ponownie utrzyj. Wsyp wszystkie suche składniki i zmiksuj do połączenia. 

Ciasto wyjmij na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Lekko spłaszcz. Owiń folią i schłódź w lodówce przez całą noc.

Kolejnego dnia wyjmij na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj zgodnie z grubością foremki. Wycinaj kawałki ciasta i wypełniaj nimi foremkę wysmarowaną delikatnie olejem. Usuń nadmiar ciasta. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz 7-15 minut w temp. 180 st. - ja swoje serca piekłam podobnie jak Dorota około 13 minut.


Komentarze