Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pierniczki bezglutenowe

Czy można upiec pierniczki bez glutenu? Oczywiście :) Sprawdziłam we własnym piekarniku :) Mieszanka mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej (wszystkie można kupić za jednym zamachem np. w Lidlu) rewelacyjnie zastępuje zwykle stosowaną do upieczenia pierników mąkę pszenną. 

Ciasteczka według tej receptury mogą jeść zarówno osoby z celiaklią, jak i te, które z różnych przyczyn starają się ograniczać gluten.




Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki gryczanej
  • 50g mąki ryżowej
  • 80g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100g miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:


W misce wymieszaj mąki, kakao, przyprawę oraz proszek do pieczenia. Dodaj ksylitol, miód, tłuszcz i jajko i wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż całość na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj ciasto partiami na grubość 4-5 mm.

Wycinaj małe pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. ok. 6-8 minut.

Komentarze