Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pasztet warzywny

Z czym jadacie kanapki? Z szynką? Z serem? Z pomidorem? A może tak jak ja lubicie wszelkiej maści pasty? Ostatnio zajadamy się również warzywnym pasztetem. Jego przygotowanie zabiera dłuższą chwilę, ale otrzymujemy dwie małe keksówki fantastycznego pasztetu, który w zależności od upodobań możemy jeść sam, z ogórkiem kiszonym, z pomidorem... W każdej z tych wersji smakuje rewelacyjnie :)



Składniki:


  • opakowanie mrożonych warzyw w paskach
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • 2 małe keksówki (ja wybieram jednorazowe aluminiowe)

Sposób przygotowania:

Marchewkę z groszkiem i włoszczyznę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź. Następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmaż z zeszkloną wcześniej cebulą. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj.

Na patelni upraż pokruszone migdały. Dodaj je do gotowej masy i wymieszaj razem z natką i jajkami. Foremki wypełnij przygotowaną masą i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez ok. 30-40 minut.



Komentarze