Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Gryczane ciasto marchewkowe

Znowu piliśmy sok z marchewki zrobiony z wykorzystaniem naszej wyciskarki Sana... I znowu zostały nam wytłoczyny. Powstało więc ciasto marchewkowe powodujące ślinotok. Słodka marchew w połączeniu z aromatyczną domową przyprawą do piernika i suszonymi ananasami... Obłęd! Wykorzystałam tu mąkę gryczaną, która, jeśli jesteście pewni źródła, może być bezglutenowa. Dodałam również ksylitol zamiast cukru.



Składniki:



  • 3 szkl. wytłoczyn z marchwi lub marchwi startej na drobnej tarce
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. ksylitolu
  • 1 szkl. oleju
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonego ananasa
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st.


Komentarze

  1. Nareszcie znalazłam idealny przepis ( bezglutenoewy i bez cukru) Jednak ksylitol zamienię na erytrytol, ponieważ nie ma działania przeczyszczającego! Przyprawę do piernika robię od lat i mam sprawdzoną (cynamon, goździki, kardamon, imbir, nasiona kolendry, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele ang.- od 1 pełnej łyżeczki przez płaską, 1/2 do 1/4 łyżeczki.
    Pozdrawiam B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! ja również przyprawę do piernika przygotowuję samodzielnie :) cieszę się, że przepis przypasował :)

      Usuń
  2. przepis super. do słodzenia dałem 2 lyzki miodu. ciasto wyszlo przepyszne, dzieki :) Przepis nadaje sie do foremki i na muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza