Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czekoladowe ciasto gryczane

Nowy Rok 2016... Zastanawiałam się, czym go rozpocząć... Wybór padł na ciasto. Ciasto zdrowe, bo z mąki gryczanej. Ciasto słodkie, choć bez cukru. 

Chciałabym Wam życzyć, by kolejny rok minął Wam właśnie w zdrowej słodyczy :) By wszystkiego było w nim w sam raz. Byście byli zdrowi i aby szczęście Was nie opuszczało.



Składniki:
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 szkl. napoju ryżowego lub mleka
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednym naczyniu, a w drugim mokre. Wlej mokre do suchych i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 50 minut.






















Komentarze

Publikowanie komentarza