Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zupa krem z batatów

Jesień i zima to czas zup. Jednocześnie to sezon na bataty. Można je kupić w coraz większej ilości sklepów. Warto spróbować, jak smakują... warto po to, by je polubić :) Pod względem wartości odżywczych przewyższają znacząco ziemniaki: czerwone (a takie kupiłam) są źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Zawierają sporo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, żelaza, jodu, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Przekonałam Was?
Inspiracja



Składniki:


  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g batatów
  • 3,5 szkl. bulionu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

W garnku zeszklij oliwę, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Zeskzlij. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata. Dopraw solą. Smaż co chwilę mieszając przez ok. 5-8 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Wlej gorący bulion i gotuj razem 15 minut - do miękkości batatów.
Zmiksuj na krem. Podawaj z jogurtem i grzankami.



Komentarze

  1. Bardzo smacznie się prezentuję :) na chłodne dni w sam raz!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza