Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wigilijny sos grecki do ryby

Karp w sosie greckim pewnie mógłby się pojawiać częściej na naszym stole. Ale dzięki temu, że jemy go tylko w święta Bożego Narodzenia, smakuje wyjątkowo. 

Receptura powstała na bazie przepisu ze znanej i cenionej wśród polskich gospodyń książki "Kuchnia polska". Znacie? 




Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg białej części pora
  • 1 kg marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 liść laurowy
  • pieprz kolorowy świeżomielony
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup pikantny
  • musztarda stołowa
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • papryka słodka mielona
  • cukier
  • olej
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w pióra, a por w półplasterki. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. 
Cebulę i pora zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starte warzywa i podsmaż. Dodaj sól, pieprz, paprykę, liść laurowy, 1 szkl. wrzącej wody i przykryj. Duś do miękkości warzyw. 

Dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki ketchupu, 1-2 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i koniecznie spróbuj. W zależności od pierwotnego smaku warzyw możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze przypraw. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny.


Sos jest idealny do ryby. U nas w święta króluje karp. 

Komentarze