Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wigilijna kapusta z grzybami

Dla miłośników leśnych grzybów to idealna propozycja. Kapusta z grzybami. Najlepiej gdyby były to prawdziwki. Wówczas smak i zapach będzie perfekcyjny. Jeśli nie macie borowików, wykorzystajcie inne grzyby leśne.



Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 10 dag śliwek suszonych
  • liść laurowy
  • 3 ziarnka pieprzu czarnego
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Grzyby wypłucz i zalej zimną wodą. Mocz co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. W tej samej wodzie je ugotuj. Odcedź, ale wody nie wylewaj.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z resztą oleju, dodaj podsmażoną cebulę i zalej wywarem z grzybów. Dodaj pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Duś do miękkości na małym ogniu. 

Odcedzone grzyby pokrój i dodaj do kapusty. Dodaj pokrojone suszone śliwki i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. 

Jeśli chcesz, możesz zagęścić mąką.


Komentarze