Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wigilijna kapusta z grochem

Kapusta z grochem. Groch z kapustą. Jedno z 12 wigilijnych dań. Kapusta postna. Dla niektórych za delikatna. 

U nas na wigilijnym stole gości, od kiedy pamiętam. Gotowała ją babcia. Dziś gotuje ją moja mama według tego samego przepisu. Kiedyś ugotuję ją ja :)




Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty słodkiej
  • szklanka suszonego grochu
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z niewielką ilością wody, 2-3 ziarnkami ziela angielskiego i liściem laurowym i ugotuj do miękkości.

Kapustę słodką oczyść i posiekaj. Ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z 2-3 ziarnkami ziela angielskiego i liściem laurowym. 

Groch namocz (najlepiej na noc) i ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź.

Cebulkę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. 

Wymieszaj oba rodzaje kapusty z grochem i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.


Komentarze