Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Szybka zupa dyniowa

Kolejna wersja zupy dyniowej. Tym razem przepis z kubka :) Szybka, pyszna i bogata w składniki odżywcze, których dyni nie brakuje. Dynia bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle istotne. 




Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • uprażone pestki dyni lub słonecznika
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Dynię obierz ze skry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekane cebulkę i czosnek. Do cebulki dodaj dynię i duś wszystko 10 minut. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę. 


Zupę podawaj z kleksem śmietany i posypaną pestkami.

By zupa była bardziej treściwa, podałam ją z ugotowanym ryżem.



Komentarze

Publikowanie komentarza