Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pierniczki żytnie

Świątecznego testowania ciąg dalszy... 



Tym razem na tapetę wzięłam pierniczki. Dotychczas znane mi przepisy to te wykorzystujące mąkę pszenną. Ale takich nie może jeść (mam nadzieję, że tymczasowo) moja córka. Znalazłam przepis z mąką żytnią w książce Julity Bator "Święta bez chemii". I to był strzał w dziesiątkę! Przepyszne, aromatyczne, a przede wszystkim bez mąki pszennej. Mimo, że mąka żytnia także zawiera gluten, to jednak jest on osłabiony przez śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny  od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli. Dodatkowo zamiast białego cukru wykorzystałam ksylitol. 




Składniki:


  • 500g mąki żytniej
  • 200g miodu
  • 75g ksyliotolu
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkowuj je, podsypując mąką, na grubość 0,3-0,4 cm. Wykrojone pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 9-10 minut w temp. 180 st.


Komentarze

  1. Idealne, w sam raz dla mnie, bo też nie mogę jeść mąki pszennej :(
    Czy z ciastem dobrze się pracuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na początku jest dość ktuche, ale ładnie się wyrabia i nie ma problemu z wycinaniem kształtów :)

      Usuń
    2. Dziękuję za informację. Mam ogromną ochotę upiec te pierniczki :)

      Usuń

Publikowanie komentarza