Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Makowiec bez ciasta. Makowiec japoński.

Nasze poszukiwania zdrowszych alternatyw dobrze nam znanych dań trwają nadal. Tym razem "odczarowałam" makowca. Zamiast tradycyjnego ciasta przygotowałam makowiec japoński - bez ciasta! bez cukru! bez glutenu! 

Efekt? Błyskawicznie znikający ;)



Składniki:
  • 600g maku
  • 3 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szkl. miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. żurawiny
  • 100g masła
  • 2/3 szkl. mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy
Sposób przygotowania:

Mak wypłucz pod zimną, bieżącą wodą na sicie. Następnie wrzuć go do garnka i zalej 2-3 szkl. wrzątku. Gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje. Pozostaw do ostygnięcia.
Mak zmiel dwukrotnie.

Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki, którą oczyść z białej części. Pomarańczową skórkę drobno pokrój.

Miąższ pomarańczy i obrane jabłka zblenduj na gładką masę. Powstałą masę wymieszaj ze zmielonym makiem, miodem, ksylitolem i rozpuszczonym masłem. Dodaj rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową oraz zapach migdałowy. Następnie dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masą wypełnij blaszkę i wyrównaj. Na cieście możesz ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka.

Piecz 60-70 minut w 180 st.




Komentarze