Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Makiełki - wigilijne kluski z makiem

Makiełki... Kolejne danie przygotowywane i jedzone w naszym domu tylko raz w roku. Wszyscy je uwielbiamy i traktujemy w kategorii deseru. 
Ich przygotowywanie jest mocno związane z pieczeniem makowca... dlaczego? wykorzystujemy bowiem tę samą masę :)
Przepis na masę makową podawałam TU, ale przypomnę ją raz jeszcze.



Składniki:

  • 10 dag maku
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 dag margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżka powideł
  • ulubiony makaron (może być domowy lub kupny, polecam wstążki)

Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź. 
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.


Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przelej krótko zimną wodą. 

Delikatnie wymieszaj ugotowany makaron z masą makową - pamiętaj, że ilość maku z tego przepisu jest spora. Dodaj tyle masy, by to makaron był nadal głównym składnikiem dania.


Komentarze