Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kurczak w musztardzie i miodzie z ziemniakami

Szukacie inspiracji na dzisiejszy sylwestrowy wieczór? Proszę bardzo - podrzucam przepis na danie "jednogarnkowe". Ziemniaczki pieką się razem z udkami z kurczaka. Całość ma wspaniały musztardowo-miodowy smak. Mięso rozpływa się w ustach, ziemniaczki kuszą delikatnie przyrumienioną skórką... Cudo!




Składniki:


  • 4 udka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut, a następnie je odcedź.
Mięso umyj i osusz. Każde udko przekrój na dwie części - pałkę i bioderko. Skórę kurczaka ponacinaj na skos. 
Z musztardy, miodu, soli, pieprzu i oleju przygotuj marynatę.
Żaroodporne naczynie nasmaruj olejem. Następnie wyłóż do niego podgotowane ziemniaki. Oprósz je solą i pieprzem. Ułóż na nich udka i nasmaruj je marynatą. Postaraj się, aby wypełniła wszystkie nacięcia. 
Wstaw do nagrzanego do 160-170 st. piekarnika i piecz 60-70 minut. Następnie zwiększ temperaturę i włącz grill. Podpiekaj przez 8-10 minut.

Komentarze

  1. Chętnie jutro spróbuję, ale ze skrzydełkami, ogromne dzięki ! :)
    Ps - W dwóch ostatnich wpisach nie wyświetlają się zdjęcia, don't know why ;) Smacznego 2016 ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł z tymi skrzydełkami :) a z tymi zdjęciami to nie wiem - u mnie wszystko gra...

      Usuń

Publikowanie komentarza