Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Budyń jaglany kakaowy

"Budyń jaglany" to zdrowa i naturalna alternatywa dla znanej nam wszystkim wersji mlecznej. Budyń z kaszy jaglanej nie zawiera glutenu, cukru ani laktozy. Jak opisać jego smak? Trochę budyń, trochę krem. Idealny na śniadanie czy podwieczorek... Inspiracja


Składniki:


  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 5 łyżek mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe)
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj szczyptę soli i gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dodaj banana, miód, kakao, mleko i sparzone rodzynki. Wszystko zblenduj mikserem na gładką masę. Przełóż do salaterek. Podawaj na ciepło lub zimno.




Komentarze