Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bezglutenowa zapiekanka z batatów i pora

Por. Warzywo, którego wielu unika. Sama nie jestem jego wielbicielką... Z zupy wyławiam. W sałatce nawet mi smakuje. W żadnej innej postaci go nie przyrządzałam. Do dziś. Zapiekanka z batatów (kupionych z ciekawości) i pora (któy tak naprawdę gra w niej główną rolę) stała się pretekstem do "drugiej szansy". Odpowiednio przyrządzony por jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.]: zawiera fosfor, wapń, witaminę C, B1, B2, karoten i kwas nikotynowy.
Inspiracja


Składniki:

  • 600 g batatów
  • 4 pory (tylko białe części)
  • 600 ml napoju ryżowego
  • 40 ml oliwy
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, Zalej wodą, dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj 3 minuty i odcedź na sicie. 

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pokrojone na plasterki pory. Duś pod przykryciem około 4-5 minut. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas delikatnie mieszając. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Następnie dodaj kapary, tymianek i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze minutkę.

Całość patelni wylej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na wierzchu ułóż plastry batata - tak aby na siebie nachodziły. Całość skrop oliwą z oliwy i posyp tymiankiem, solą i pieprzem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 minut. Następnie włącz opcję grill i zrumień bataty (ok. 5-8 minut).



Komentarze

  1. bataty maja niepowtarzalny smak, a ta zapiekanka na pewno smakowała rewelacyjnie!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapiekanka jest rewelacyjna, a za zaproszenie dziękuje :)

      Usuń

Publikowanie komentarza