Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka toskańska

Odrobina wakacyjnego słońca jesienią? Dlaczego nie?! :) 

Sałatka o toskańskim rodowodzie przeniesie Was w cudownie letni czas. Mimo że lubię potrawy sezonowe, dobrze jest czasem powspominać... Tym razem słońce, wodę, ciepło... Wakacje!




Składniki:

  • 4 pomidory
  • 3 kolorowe papryki
  • 100 g oliwek czarnych
  • 1 cukinia
  • 500g makaronu penne
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i wystudź. Warzywa oczyść. Cukinię i paprykę pokrój i podduś na 2 łyżkach oliwy przez około 5 minut. Pomidory pokrój w ósemki.
Makaron połącz z warzywami, pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanym koperkiem.
Przygotuj sos: wymieszaj sól i pieprz z octem, a następnie powoli wlewaj oliwę cały czas mieszając. Sałatkę polej powstałym sosem.




Komentarze