Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Rybka w warzywach

Lubicie mieć w lodówce danie na czarną godzinę? Takie na niezapowiedzianych gości? Ja bardzo :) Rybka w warzywach świetnie sprawdza się w takich sytuacjach. Lekko słodka, lekko kwaśna, aromatyczna i przepyszna. Czego chcieć więcej?



Składniki:


  • 1 kg filetów z  ryby
  • 2 czerwone cebule
  • 8 średnich ogórków konserwowych
  • 1 słoik czerwonej papryki konserwowej
  • mąka do panierowania
  • 2 szkl. zimnej wody
  • 6 łyżek octu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Rybę umyj i osusz. Pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój w talarki, a paprykę w paseczki. 

Wodę zagotuj z octem, przecierem, ketchupem, cukrem i olejem. 

Następnie przekładaj w szklanym naczyniu: ryba, cebula, ogórek, papryka, połowa gorącej zalewy, ryba, cebula, ogórek, papryka i reszta zalewy. Odstaw do lodówki na 48 godzin. 



Komentarze