Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Roladki duszone w kapuście

Inspiracji obiadowych nigdy dość :) Zwłaszcza takich, na widok których ślinka cieknie i które wspomina się z przyjemnością. A jeśli dodatkowo przygotowanie nie jest bardzo praco- i czasochłonne, to na pewno warto się tym przepisem podzielić...



Składniki:


  • 4 kotlety wieprzowe
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • mała główka kapusty białej
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • cebula
  • 2/3 szkl. bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety rozbij cienko, starając się, by ich nie poprzerywać. Następnie oprósz je lekko pieprzem. Na każdym kotlecie połóż po plastrze sera i szynki i ciasno je zroluj. Możesz je spiąć wykałaczkami. 
Kapustę umyj i drobno poszatkuj.

Cebulę obierz idrobno posiekaj. W dużym rondlu rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Dodaj bulion i wino. Zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj resztę masła i pokrojoną kapustę. Lekko dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i duś kapustę do miękkości. 

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim roladki przez 6-8 minut cały czas je obracając, by obsmażyły sie równo ze wszystkich stron. Następnie zdejmij roladki z patelni i przełóż do kapusty. Duś wszystko razem na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. 



Komentarze