Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Racuchy z marchewki

Wyciskarka do soków jest u nas systematycznie wykorzystywana. Soki wypijamy, a wytłoczyn żal nam wyrzucać. Staram się więc wymyślać, wyszukiwać przepisów na dania wykorzystujących te "resztki" czy też "odpady". Marchewka jest wdzięcznym produktem. Spróbujcie sami, jak się odnalazła w marchewkowych racuszkach :)



Składniki:

  • 400 g wytłoczyn z marchwi (może być marchew starta na tarce)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Marchewkę wymieszaj z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją w masę marchewkową. Nakładaj łyżką na patelnię i formuj placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Świetnie smakują i ciepłe, i zimne. I na słodko, i na słono.


Komentarze