Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Zdarza Wam się, że upieczecie za dużo kurczaka na obiad? Niekoniecznie znajduje się później amator, by go zjeść np. następnego dnia. Dobrym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest "wkręcenie" go do sałatki, którą wszyscy domownicy z apetytem zjedzą np. na kolację czy zabiorą do pracy.


Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 1 pieczony filet z kurczaka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka (u mnie 3 kolory po 1/2 sztuki)
  • słoik kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj, odsącz i ostudź.
Filet, jajka, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. 

Połącz wszystkie składniki z z sosem powstałym z majonezu, jogurtu i chrzanu. Dopraw solą i i pieprzem.


Komentarze