Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Maliny pod koglem moglem

Deser w pięć minut? Nie ma sprawy :) Nim piekarnik się nagrzeje, wszystkie składniki będą już na swoim miejscu. Potem jeszcze tylko moment cierpliwości, bo musi się zapiec i... gotowe :)



Składniki:

  • 250g malin
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Maliny przebierz. Nie myj ich. Ułóż na dnie miseczek żaroodpornych lub silikonowych foremek do muffinek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Zalej nim owoce i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Zapiekaj 5-8 minut, aż na jajkach pojawi się chrupiąca skorupka.


Komentarze