Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Dyniowe latte

Kawa ... dobra o poranku, w południe i wieczorem... idealna w towarzystwie i w samotności... 

Każdy ma swoją ulubioną. Jedni eksperymentują, inni trzymają się klasyki. Wielokrotnie widziałam w sieci przepisy na dyniową latte... Jak to ja - początkowo sceptyczna, ale nie wytrzymałam i musiałam spróbować :) 


Werdykt? Smaczna, ale wolę klasykę :)




Składniki:


  • 2 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 200 ml mleka
  • espresso lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
  • cynamon mielony
  • goździki mielone
  • gałka muszkatołowa mielona
  • pieprz mielony
Sposób przygotowania:

Puree z dyni podgrzej z przyprawami: każdej dodaj dosłownie odrobinę tak, aby w sumie wyszła szczypta :) 

Mleko podgrzej. Spień za pomocą elektrycznej trzepaczki lub ekspresu. Jeśli nie masz, to zrób to co jak - wlej do słoiczka, szczelnie zakręć i mocno potrząsaj. Mleko się spieni :) 

Do dyni dodaj połowę mleka i wymieszaj. Przełóż do szklanki, w której podasz latte. Następnie wlej resztę mleka, łącznie z pianką. Na wierzch powoli wlej kawę. Powinny powstać wyraźnie zaznaczone warstwy. 


Komentarze

  1. Dyniowa latte też nie dla mnie. Lubię zwykłą, czarną kawę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dotychczas pijałam najczęściej kawę z mlekiem... od początku października nie piję kawy - przerzuciłam się na inkę ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza