Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto z pieczoną dynią

Dynia, dynia, dynia... Stali bywalcy znają już moją miłość do niej... Są przepisy, do których często wracam, ale są też takie, które dopiero testuję :) W zależności do dostępnych składników oczywiście ;)

Tym razem na warsztat trafiło ciasto z pieczoną dynią... Imbirowe, korzenne... Przepyszne... Rozgrzewające w długie jesienne wieczory...




Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 450g puree z pieczonej dyni
  • 3/4 szkl. oleju
  • odrobina oleju do wysmarowania blaszki
  • kaszka manna do wysypania blaszki

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Dokładnie tek, jak na muffiny. Do składników suchych wlewamy mieszankę płynną i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. 

Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy kaszką manną. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 35-45 minut - do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze