Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chrupiące udka

Lubicie proste i szybkie przepisy? Dania, których przygotowanie zajmuje pięć minut? Ja uwielbiam :)

Taki jest właśnie przepis na udka z kurczaka, jednocześnie chrupiące i bardzo soczyste. Spróbujcie :)




Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej typu vegeta
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Udka umyj, przekrój na dwie części i natrzyj przyprawą. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego włóż przygotowane uda, posmaruj majonezem i posyp bułką tartą. Naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego do 250 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. Piecz kolejne 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryj i piecz bez przykrycia jeszcze 10 minut, by wierzch się zrumienił.



Komentarze