Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tarta z malinami i jeżynami z kremem z kwaśnej śmietany

Czasem zostanie trochę malin i jeżyn, gdzieś zawieruszy się kwaśna śmietana, kawałek masła... W taki sposób zrodziła się ta tarta... Z braku innych składników... Początkowo byłam sceptyczna, ale z każdą chwilą wierzyłam w powodzenie tego ekperymentu... 

Zdradzę Wam w sekrecie, że to najlepsze ciasto na słodką tartę, jaki znam :) - przepis stąd :)




Składniki:


  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła pokrojonego w kostkę
  • 100g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 2+2 średnie jajka
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • maliny
  • jeżyny
Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, cukier puder i sól. Wymieszaj je palcami, dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki dobrze się połączą, zagnieć szybko ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny.

Po upływie 2 godzin rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 20-23 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 20 minut. Po wyjęciu nakłuj widelcem i piecz bez kremy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20 minut.

W tym czasie przygotuj krem: 
2 jajka, kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i sól zmiksuj mikserem na głądką masę. Wylej na podpieczony spód, ułóż w nim owoce i wstaw ponownie do piekarnika na 20-30 minut - musisz obserwować, żeby krem równo się ściął.

Wyjmij z piekarnika i wystudź. Najlepsza drugiego dnia po wyjęciu z lodówki. 







Komentarze