Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Surówka na miesiąc

Wśród wielu eksperymentów w mojej kuchni są też przepisy czerpiące inspirację z klasyki, sprzed lat. Z rozrzewnieniem wspominam surówki, które przygotowywała moja babcia. Surówki ze świeżej czy kiszonej kapusty były bardzo częstym gościem na serwowanych przez nią obiadach. Gdy spojrzałam na ten przepis, wiedziałam, że smak będzie podobny. Nie pomyliłam się. Mój faworyt :)



Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:

Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchew oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystko zasyp 1/3 szkl. cukru, wymieszaj i odstaw na godzinę.

Z oleju, octu, soli i 1/2 szkl. cukru ugotuj zalewę. Gorącą zalej warzywa i wymieszaj. Przykryj i poczekaj aż ostygnie. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. 

Najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach. Możesz ją przechowywać nawet miesiąc, ale obiecuję, że zniknie szybciej.






Komentarze