Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka Konfetti

Stara kartka zapisana z 10 lat temu... Zapominana... Przeleżała ten czas w czeluściach szuflady... Dziś odkurzona, przepis przetestowany, a sama receptura awansuje z szuflady na bloga ;)

Uprzedzam, że sałatki wychodzi baaaardzo dużo ;)




Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 3 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • długi ogórek
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag żółtego sera
  • tuba pasty tuńczykowej
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki natki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • kilka kropel tabasco
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Cebulkę posiekaj, paprykę, pomidory i ogórka oczyść i pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę osącz. Żółty ser pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj.

Z pasty tuńczykowej, soku pomidorowego i przypraw przygotuj sos. Polej nim sałatkę i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut.



Komentarze

Publikowanie komentarza