Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Malinowa chmurka

Dziś będę Was wodzić na pokuszenie... Ciastem, które warte jest każdej poświęconej mu minucie... Ciastem, które łączy w sobie wszysto, co najlepsze - soczyste i aromatyczne maliny, masę serowo-śmietankową oraz chrupiącą bezę... 
Przepis podkradłam stąd :)



Składniki:


  • 3 jajka
  • 30 g + 3  łyżki cukru pudru
  • 150 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 600 g malin
  • 3 malinowe galaretki na 500 ml wody każda
  • 3 szkl. wrzącej wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, 30 g cukru waniliowego i 1 łyżkę cukru waniliowego zagnieć szybko z 3 żółtkami na kruchy spód. Uformuj kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez 60 minut. 
Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 
Schłodzone ciasto rozwałkuj i ułóż w formie. Możesz też odrywać po kawałku i wylepiać dno formy. Wyrównaj i ponownie schłódź przez 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Piecz w 190 st. przez 15 minut. Wyjmij i wystudź.

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Przestudź i wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto i schłódź w lodówce przez noc.

Najlepiej wieczorem upiecz bezę:
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 150 g cukru - łyżka po łyżce. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Blachę odwróć do góry dnem i wysmaruj ją masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim masę bezową na wielkość blachy. Oprósz płatkami migdałowymi. Piecz w 140 st. przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.

Śmietanę ubij z 1 łyżką cukru waniliowego i 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem. Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na galaretkę z malinami. Na masę śmietanową delikatnie połóż bezę.  Schłódź przez minimum 2 godziny w lodówce.

Dobra rada: ciasto jest najsmaczniejsze przez pierwsze 12-18 godzin. Później beza wilgotnieje.



Komentarze