Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Lemoniada arbuzowa

Lato tego roku było gorące, prawda? Na pożegnanie lata, na piękne wspomnienia polecam Wam dziś lemoniadę arbuzową... Cudownie słodka, wspaniale orzeźwiająca... Pachnie tym, co tego lata było najwspanialsze... Wspólnie spędzanym czasem, podróżami, oczekiwaniem na powiększenie się rodziny... 

Pijcie na zdrowie :)




Składniki:


  • 1 litr wody (przegotowanej ostudzonej lub mineralnej)
  • 300-400 g arbuza
  • sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:

Miąższ arbuza odetnij od skórki, usuń pestki i pokrój go w dużą kostkę. Zmiksuj za pomocą blendera. 
Do arbuzowego musu dodaj wodę mineralną i sok z cytryny. Schłódź w lodówce. Jeśli lubisz lemoniadę z kawałkami owoców, to możesz od razu podawać. Jeśli wolisz raczej wodnistą, to przecedź lemoniadę przez sito.


Komentarze