Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Krem brokułowy

Jesień to czas, kiedy na nasz stół wracają gorące zupy. Tegoroczny sezon otworzył krem brokułowy z groszkiem ptysiowym. 


Składniki:

  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • groszek ptysiowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Brokuł wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do lekko ocukrzonego wrzątku i ugotuj do miękkości. 

W drugim garnku zagotuj bulion i dodaj do niego oczyszczone i pokrojone drobno marchewki, ziemniaki, cebulę. Ugotuj do miękkości. Dodaj do niego osączonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z groszkiem ptysiowym.



Komentarze

Publikowanie komentarza