Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik jeżynowy bez pieczenia

Tegoroczne upały dokuczają mi mocniej, niż wiele innych poprzednich. Winą za to obarczam mój ciążowy stan... Mam jednak olbrzymie wyrzuty sumienia względem Was, moich drogich blogowych Czytelników, które mimo gorszego samopoczucia pchają mnie do kuchni :) 

Ostatnio szukam dań bez pieczenia, by nie musieć uruchamiać piekarnika. Inspiracji na smaki szukam za to w ogrodzie... na przykład na krzaczku z jeżynami ;)




Składniki:

  • 150 g ciasteczek owsianych z ziarnami
  • 100 g masła
  • 250 g sera mascarpone
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 + 50 g jeżyn
  • 5 + 1 łyżek cukru pudru
  • 5 + 2 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Przygotuj tortownicę o średnicy 19-20 cm: spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki delikatnie posmaruj oliwą z oliwek.

Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na przygotowaną tortownicę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw tortownicę do zamrażarki na 10-15 minut.

5 łyżeczek zelatyny zalej ok. 50-80 ml zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. Ser wymieszaj dokładnie z jogurtem i 5 łyżkami cukru pudru. 

300 g jeżyn zmiksuj za pomocą blendera i podgrzewaj na małym ogniu razem z napęczniałą żelatyną. Mieszaj do rozpuszczenia składników. Gotową masę jeżynową wlewaj powoli do masy serowej cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy przełóż jąna schłodzony spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki na około godzinę.

Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. 50 g jeżyn zmiksuj na gładki mus. Na małym ogniu podgrzewaj jeżyny z żelatyną, aż składniki dokładnie się połączą. Powstałą masę wylej ostyrożnie na schłodzony sernik. Schłódź w lodówce.

Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy - dzięki posmarowaniu brzegów oliwą z oliwek pięknie wyjdzie.



Komentarze